Maca (Lepidium meyenii)je kořenová rostlina ve tvaru ředkvičky nebo tuřínu, která roste běžně vysoko v andských horách, kde ji místní obyvatelé hojně využívají jako zeleninu i bylinu již po staletí.
Maca je známá rovněž jako peruánský ženšen.
Prášek z kořenů Maca obsahuje vitaminy (vitamin B1, B2, B6 a C), minerální látky (vápník, hořčík, zinek, železo), enzymy, všechny esenciální aminokyseliny a téměř 60 fytochemikálií. Obsahuje mastné kyseliny (kyselina linolenová, palmitová, olejová), z fytochemikálií glukosinoláty a makamidy. Najdete v něm spoustu bílkovin, převážně ve formě aminokyselin, které jsou nezbytné pro buněčné funkce.
POUŽITÍ
- přímá spotřeba – do jogurtů, čaje, koktejlů, domácích džemů, vývarů, pudinků a čerstvých džusů
- přísada do dezertů a koláčů
- kulinářským zážitkem je smíchat prášek s kakaem nebo s čokoládovými dobrotami
- běžně se přidává do krémů nebo přídavek do teplých a studených nápojů
- je žádoucí přísada do bezlepkových potravin
DÁVKOVÁNÍ:
- 3x denně 1 čajová lžička denně (smíchejte s vodou) – nejlépe ráno při každém hlavním jídle
- doporučuje se po měsící užívání týden vynechat
Maka rozmíchat v malém množství vody nebo šťávy a vypít nejlépe ráno při snídani, můžeme opakovat před obědem či výkonem max. 5g denně.
Maca je velmi bezpečná bylina a je možné ji užívat dlouhodobě
SLOŽENÍ
100 % mletý BIO kořen Maca
Hmotnost: 250g
Země původu: PERU
Baleno v ČR:
VIA NATURAE
Hřbitovní 1346/11
Nový Jičín
741 01
Nový komentář