Vitamín D3, známý též pod jmény kalciol nebo cholekalciferol, je jednou z forem vitamínu D. Svou strukturou je podobný steroidům, to znamená cholesterolu, testosteronu či kortizolu.
Vitamín D do těla přijímáme především ze slunečního záření, ale tímto způsobem přijímáme přibližně jen ⅘ potřebné denní dávky, není to tak ale vždycky. Obzvláště v zimních měsících, kdy tma přichází brzy, ho máme nedostatek. Určitě je tedy potřeba ho rozumně doplňovat, aby si naše tělo mohlo libovat.
Vitamín D podporuje normální funkci imunitního systému a přispívá k normálnímu vstřebávání a využití vápníku a fosforu. Rovněž přispívá k normální hladině vápníku v kostech a udržení normálního stavu zubů a kostí. Podporuje normální činnosti svalů, při jeho nedostatku nám tedy hrozí větší nebezpečí zranění, ať už jde o zlomeniny či svalová zranění.
Přirozeně najdeme vitamín D například v mléce, vejcích, celozrnných obilovinách, hovězích játrech, čistém pomerančovém džusu, ale hlavně v rybách, jako jsou například sardinky, losos, tuňák, mečoun či halibut. Vitamín D je pak také v oleji z tresčích jater a v houbách.
Doporučené dávkování: 1 tobolka denně po jídle, zapít dostatečným množstvím tekutin
Složení: Vitamín D3 (cholekalciferol) 20 µg % DDD – 200 %, mikrokrystalická celulóza, tobolka (želatina a bílé barvivo: oxid titaničitý)
Upozornění: Není vhodné pro děti do 3 let, těhotné a kojící ženy. Uchovávejte mimo dosah dětí. Nepřekračujte doporučené dávkování. Není náhradou pestré stravy. V případě kontraindikací konzultujte se svým ošetřujícím lékařem. Uchovávejte v suchu do 25 °C. Chraňte před vlhkem a přímým slunečním zářením. Minimální trvanlivost do data uvedeného na etiketě. Jedná se o doplněk stravy – nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Vyrobeno v EU.
Výrobce: Pearl of Health SE, Antala Staška 1859/34, Praha
Nový komentář